top of page

János és családja

János 2011 végén kért tőlünk először segítséget. Egyedül neveli a 13 éves súlyosan fogyatékos fiát és az egészséges 10 éves kislányát, aki jól tanul. A VIII. kerületben laknak a 3. emeleten Innen cipeli le János minden reggel tolókocsiban a fiát, aki a mozgáshiány miatt túlsúlyos lett. Egészen az iskoláig kell a legnagyobb hidegben tolnia. Természetesen tanítás után érte kell mennie, és a harmadik emeletre újra fel kell vinnie kézben. János a nem megfelelő táplálkozás miatt nagyon gyenge, így ez a naponta ismétlődő feladat igen megerőltető számára. Az eddigi szabályok szerint János nem vállalhatott munkát, mert a beteg fia miatt ápolási ellátásban részesül. Most azonban már az újabb törvény lehetővé teszi a részmunkaidős foglalkoztatást az ő esetében is. Jánosék intenzív családgondozásban részesülnek, és most az egyik fő feladat, hogy Jánosnak munkát találjanak. Egy további cél, hogy cserével a földszintre költözhessenek.

A család jövedelmei jelenleg: apa ápolási díja 33.000Ft, a családi pótlék 40.700Ft. A lakás rezsije (lakbér, víz- és szemétdíj, villany) havonta 27.000Ft körül van.

Sajnos olyan sok tartozásuk gyűlt össze, hogy a gázt kikapcsolták, így csak egy nagyon kis teljesítményű (nem is lakás fűtésére alkalmas), villannyal működő hő ventilátorral fűttöttek. A villanyszámlát átalányban fizetik, és amikor az év végi elszámolást megkapták, kisült, hogy a havi díj túl alacsonynak volt megállapítva, hiszen nem volt belekalkulálva, hogy majd villanymelegítővel kénytelenek fűteni, és így 85.000Ft éves tartozásuk gyűlt össze!!

Azért fordult János újra hozzánk, mert a gáz után, most már a villanyt is kikapcsolták. Bár tavaly alapítványunk adományokból megcsináltatta az ablakokat, de villany nélkül a lakás mégis fűthetetlenné vált. Így János kénytelen volt a gyerekekkel az egyik rokonhoz költözni, aki átmenetileg hajlandó volt befogadni a családot. A gyermekjóléti központ munkatársai azonban ezt a helyzetet nem tartják kielégítőnek a gyerekek szempontjából, és csak abban az esetben engedik, hogy a gyerekek az apával maradjanak, ha a lakásuk fűtése újra megoldott lesz.

Alapítványunk két részletben összesen 60.000Ft-ot adományozott a családnak, amelyhez János még hozzáteszi a hiányzó részt, és így még ebben a hónapban a gyerekeivel együtt vissza tudnak költözni a saját otthonukba!

Tags:

bottom of page