top of page

Anikó és unokái

Mikor becsöngettem a folyosóvégi lakásba, egy pöttöm kis asszony nyitott ajtót. Egy nagyon szegényes, kopott, de tisztán tartott lakásba léptem be, ahol a szoba falát a gyerekek okleveli díszítették. Az apró asszony neveli egyedül igen szerény körülmények között három unokáját. Ma már a gyönyörűen rajzoló (most került ki egyik rajza Japánba egy versenyre), de diszlexia, diszkalkulia és diszgráfia miatt sepciális iskolába járó Melinda is 12 éves. Bátyja, a 14 éves Milán segítőkész, udvarias fiatalember, aki kiemelkedő tehetségű sportoló. A 15 éves Bianka kicsit lustácska, de nagyon szereti a hasát, így lehet, hogy szakácsnak, vagy cukrásznak fog továbbtanulni.

A nagymama volt férjével osztott használatra kapta meg a 42 nm-es, két pici szobából álló lakást az önkormányzattól sok évvel ezelőtt. Így a kettejük között meglévő feszültség ellenére kénytelenek együtt lakni, azonban a három gyermek nevelésében a nagypapa is részt vállal, ami nagy segítséget jelent.

A nagymama fantasztikus ösztönnel, kitartással, bölcs szigorral és nagy szeretettel neveli a három gyereket. Dolgozik folyamatosan, minden létező munkalehetőséget elvállal a hólapátolástól a hajnali újságkihordásig.

A rezsi és a törlesztőrészlet befizetése után a négy fős családban fejenként 15.000.- Ft marad a mindennapok költségeire egy-egy hónapban.

Sajnos egyszerre romlott el a fürdéshez és a mosogatáshoz használt mindkét bojler, így jelenleg nincs melegvíz a lakásban. Mosógépük eleje spárgával van rögzítve, az ajtaja pedig kinyílik, mikor mos a gép. Anikó nagyon szeretne a szobába egy szőnyeget, hogy alulról is melegebb legyen, és minél kevésbé látszon az elég rossz állapotú hajópadló. Nagy ajándék lenne még négy szék is, hogy együtt tudjon a család leülni az asztal köré.

Adományozóink segítségével tudtunk egy kisebb szőnyeget, élelmiszert - tartósat és karácsonyit -, csokikat a gyerekeknek, tisztítószert, bojlert a mosogatáshoz, és egy használt mosógépet adni a családnak. A nagymama meghatódottan sírdogált a sok, és számára nagy könnyebbséget, örömet jelentő adományok láttán.

Adományozók: Anonim adományozók, Czárán Jutka, Fehér Márta és Kárpáti András, Gyulavári Tamás, Oláh Anna, Pálfi Péter, Dr. Székely Eszter és Pálos György

Tags:

bottom of page