top of page

János és családja

Az apa egyedül neveli a 13 éves súlyosan fogyatékos fiát és az egészséges 10 éves kislányát. Az anya kb. 8 évvel ez előtt úgy lépett ki a családból, hogy az apa unokaöccsétől lett állapotos. A beteg fiút otthagyta az apára, a kislánnyal anyaotthonba került, ahol megszületett az újabb kislány, s miután 1 év múlva lejárt a lakhatásuk, állami gondozásba adta a gyermekeket. Az apa mindkét kislányt kivette (a kisebbik is az ő nevét viselte, mert házasok voltak) majd a nem saját gyermek az anyai nagymamához került. Velük él még az apa lány testvére és annak felnőtt fia.

János reggelente tolókocsival kell elvinnie a fiát iskolába és tanítás után érte kell mennie. Ezért ápolási segélyen van, és így nem is dolgozhat. A kislánya jól tanul, ő a család „esze”.

A család jövedelmei: apa ápolási díja 33.000Ft, a családi pótlék 40.700Ft, és János testvérének a szociális járadéka, 25.500Ft.

A lakás rezsije (lakbér, víz- és szemétdíj, villany) havonta 27.000Ft körül van.

Sajnos olyan sok tartozásuk gyűlt össze, hogy a gázt kikapcsolták, így jelenleg egy nagyon kis teljesítményű (nem is lakás fűtésére alkalmas), villannyal működő hő ventilátorral fűtenek.

A szobában az ablakok nagyon rossz állapotban voltak, hiányzott néhány helyen az üveg, és az ablaktok teljesen el voltak korhadva. János, amikor először náluk voltunk a ventilátort magáhozszorította, mert annyira fázott.

Összesen 1 db. ágy volt az egész lakásban, amin a nagynénié volt, a többiek a földre tett szivacson, ill. leterített paplanokon aludtak.

A lakásban nincs sem fürdőszoba, sem WC, csak a folyósón. A beteg gyereket János egy csecsemőnek való kis műanyag kádba állva szivaccsal mossa le naponta.

A családnak láthatóan van igénye a tisztálkodásra, a konyhában lévő mosogatón tiszta szivacsot, illetve fogpoharat és fogkeféket láttunk.

Mosógépük nincs, legtöbbször a közelben lakó nagymamánál mosnak. A nagymama, aki 73 éves nyugdíjas, nagyon sokat segít Jánoséknak!

Évek alatt közel 400.000Ft lakbér és közüzemi tartozás halmozódott fel, most próbálnak az önkormányzattól adósságcsökkentő támogatást kérni, de az önrész havi részlet fizetéséhez anyagi támogatásra lenne szükségük!

Adományozók segítségével az ablak megjavíttatásához, és a tok cseréjéhez szükséges 70.000Ft-ot összegyűjtöttük, és így a lakásban több fokkal melegebb lett már karácsonyra!!!

Ezt a komoly összeget a következők segítségével tudtuk kifizetni: Czoboly Ernő és Éva, Kárpáti András, Szauer/Cserti család, Váradi Judit, és egy anonim adományozó.

Nagy szükség volt egy hűtőszekrényre, a Szauer/Cserti család adománya ez volt:

Még karácsony előtt a család részére 5000Ft értékű élelmiszer adomány érkezett, és így a hűtö majdnem megtelt!

Békés Dorottya és Békés Bálint adományaként a család egy kanapét, székeket, íróasztalt, konyhai felszereléseket kapott! A bútorok szállítását alapítványunk fizette.

Egy anonim adományozótól kapott a család egy franciaágyat, melynek szállítását a Hoffmann/Simonovits család fizette.

Hála Váradi Judit adományozónak, végre Niki régi vágya is teljesült, és kaptak egy TV-t!

Tags:

bottom of page