top of page

Sarolta

Sarolta 74 éves, egyedül él egy leromlott állapotú, szoba-konyhás lakásban. A lakás saját tulajdona, havi közös költsége jelenleg 16.207Ft a vízdíjjal együtt. Ezen kívül 3.683Ft célbefizetést követelnek tőle havonta. Mivel Sarolta 2009-ben elmaradt a társasház felé a befizetésekkel, a közös képviselő végrehajtást rendelt el, így a nyugdíjának 33%-át a Nyugdíjfolyósító a társasház részére utalta. Azonban a nyugdíjból fennmaradó kb. 30.000 Ft-ból a közös költséget továbbra sem tudja fizetni, tehát egy ördögi körben mozog, a tartozást mindig levonják, majd új tartozás keletkezik, amit egyéb költségek terhelnek.

A közös képviselővel történt egyeztetés során körvonalazódott, hogy megoldást jelentene Sarolta számára, ha vízórát szereltetne föl, mivel így a havi lakhatási költségei jelentősen csökkennének. A vízdíj kb. havi 9000Ft, ha ezt tényleg a fogyasztásának megfelelően fizethetné, valószínűleg csak töredéke lenne, mivel a szoba-konyhában nincs lehetőség nagy vízfogyasztásra – nincs fürdőszoba, és mosni is ritkán szokott Sarolta.

A közös képviselő is nyitott arra, hogy a vízóra felszerelése esetén nagyobb türelmet tanúsítson, és partnerek lennének abban is, hogy a tartozást a Családsegítő Központ közreműködésével adósságcsökkentő támogatás igénylésével csökkentsék.

Sarolta már beszereltette a vízórát (ennek költsége kb. 20.000Ft), azonban az üzembe helyezéssel kapcsolatos többi költséget már nem tudja fedezni.

Alapítványunk elintézte, és egy anonim adományozó kifizette a vízóra üzembe helyeztetését.

Tags:

bottom of page