top of page

Anna

Anna lányával és unokájával élt az 1 szobás 48 nm-es önkormányzati lakásban. 2010-ig minimális anyagi problémákkal küzdöttek, mindketten dolgoztak, így a havi számlákat rendezni tudták. 2010 márciusában azonban lánya váratlanul meghalt. Az unokáról édesapja lemondott, így Anna nevelte egy éven keresztül. 2011 márciusában azonban az édesapa mégis igényt tartott a lányra és magával vitte vidékre.

Anna 2010 szeptemberéig étteremben konyhai kisegítőként dolgozott, ekkor azonban baleset érte, mely következtében hosszú kórházi kezelésre szorult, mindkét kezét operálni kellett, így munkahelyéről elbocsátották. Ezt követően sokasodtak meg anyagi gondjai. Amíg lánya élt több banknál is szabad felhasználású deviza alapú személyi hitelt vettek fel, melyek törlesztő részleteit egyre nehézkesebben tudta Anna rendezni. 2012-ben 33%-ot, mostanra már 50%-ot vonnak amúgy sem magas összegű rokkantsági ellátásából. A levonások után maradt összeg havi megélhetése mellett a számlák rendezésére már nem volt elegendő.

Ezen időszak alatt asztmás betegsége következtében is gyakran tartózkodott tüdőgondozóban. Egy ilyen alkalommal, egy vizsgálat révén találtak valamit a tüdejében. Elküldték kivizsgálásra és megállapították a szövettan alapján, hogy rosszindulatú daganata van. Az elkövetkezendő négy hónapban kemoterápiára járt. Ezt követően az új CT kimutatta, hogy a daganat megszűnt, de a kezelés szétroncsolta a tüdőlebenyeket. Májusban megoperálták, melyet követően komplikáció lépett fel – levegőt kapott a tüdeje – így a műtétet meg kellett ismételni.

2010 januárja óta áll kapcsolatban a családsegítő központtal. Azóta két adósságcsökkentő támogatásban vett részt, melyek időtartalma alatt az aktuális havi számlákat rendezte, az együttműködést sikeresen teljesítette. Az utóbbi támogatást 2013. szeptember 12.-én ítélték meg számára.

A támogatás önrésze a következőképpen oszlik meg:

Vagyonkezelő felé: 41.925,- Ft, Díjbeszedő felé: 7.149,- Ft, Tigáz felé: 579,- Ft

Összesen: 49.653,- Ft, mely befizetésével jogosulttá válna a 148.960,- Ft-os támogatására és így rendezné tartozását.

Rokkantsági ellátása: 85.345,- Ft, melyből a levonások után 42.675,- Ft marad. A támogatás önrészének első részletét októberben kellett befizetnie. Azonban az önrész és az aktuális havi számlák befizetését követően csak 3000 Ft-ja marad, mely lehetetlenné teszi havi megélhetését. Barátok, rokonok támogatására nem számíthat. Unokáját hónapok óta nem látta, mivel volt veje nem látja szívesen, Anna pedig saját otthonában nem tud gondoskodni róla.

Amióta véget értek Anna kórházi kezelései, folyamatosan munkát keres, eddig azonban sikertelenül.

Azzal a kéréssel fordult alapítványunkhoz, hogy tekintettel helyzetére, lánya tragikus elvesztésére, elhúzódó betegségeire, hosszú kórházi tartózkodására, alacsony bevételére lehetőség szerint támogassuk az önrész összegével, 50.000 Ft-tal, kilátástalan helyzetének rendezésében.

Alapítványunk kuratóriuma megszavazta Anna részére az önrész befizetéséhez szükséges 50.000Ft -ot.

Adományozó: Grósz Judit

Tags:

bottom of page