top of page

Endre

Endre tavaly októberben kereste fel először a kerületi Családsegítő Központot a 130 ezer Ft-os lakbérhátralékuk miatt. Felesége akkor már hónapok óta munkanélküli volt, semmilyen ellátást nem kapott. Csak Endre keresetéből éltek, mely kb. netto 60 ezer Ft volt. Ez az összeg kiegészül a 15 éves gyerekük után kapott 12 ezer Ft családi pótlékkal. Így az összjövedelmük havi 72 ezer Ft. Ebből nem tudják a teljes rezsit fizetni, mely a 15 ezer Ft-os villany és a 16 ezer Ft-os lakbérből tevődött össze, összesen kb. 31 ezer Ft egy hónapban. A probléma az, hogy olyan lakásbérleti szerződésük van, mely 5 évre szól, és 2013 májusában lejár. Az önkormányzat csak abban az esetben hosszabbítja meg a bérleti szerződést, ha a lakáson nincsen lakbérhátralék.

A család nagyon nehéz helyzetben van, ezért az adósság csökkentő támogatásra a kérelmet benyújtották, és várják a pozitív elbírálásról a határozatot. Ebben az esetben azonban kb. 50 ezer Ft-os önrészt kell majd fizetniük.

Mivel május nagyon közel van, rövid idő alatt kell majd ezen összeget kifizetni. Endre feleségének sikerült két hónapra elhelyezkednie egy közcélú program keretében, ezért havi 47 ezer Ft fizetést kapott. Sajnos ez a munkalehetőség csak február végéig tart. Pedig pénzügyi-számviteli végzettsége van, évekig dolgozott irodavezetőként, pályázatokat írt, kimutatásokat és nyilvántartásokat készített.

A család célja az, hogy májusra rendezni tudják a tartozást, és a bérleti szerződést újra megköthessék. A családsegítő központ ingyen ebédet biztosít számukra, mely révén tudnak pénzt megtakarítani és az önrészbe befizetni majd.

A családnak elromlott a villanytűzhelye, s mivel gáz nincsen bekötve, a főzést nehezen tudják megoldani. Látogatásunk alkalmával azt tapasztaltuk, hogy a család a nagyon kicsi lakásban tiszta, rendezett, de szegényes körülmények között él. Fatüzelésű kályhával fűtenek.

Adományozóink jóvoltából villanytűzhelyet, és bútorokat tudtunk a család részére boiztosítani, így életkörülményeik jelentősen javultak.

Adományozók: Somos Endre - bútorok, villanytűzhely; Flank Márta -heverő-; Hoffmann Andrea és Simonovits András, Grósz Judit, Fehér Márta és Kárpáti András, Czárán Jutka - szállítás költsége

Tags:

bottom of page